Weboldal készítés árak 2024-ben

2024.04.2. | Blog

Weboldal készítés árak, költségek 2024 ben

Milyen részekből áll össze egy weboldal készítés?

I

Domain név

I

A weboldal tárhelye

I

SSL tanúsítvány - Biztonságos weboldal

I

Weboldal készítés egyszeri költségei

I

Weboldal szöveges és képi tartalmának elkészítése, feltöltése optimalizálása

I

Weboldal keresőoptimalizálás (Google SEO)

Hogyan válassz megfelelő Domain nevet a weboldaladhoz?

Domain nevek átlagosan évente 2 - 4000 Ft között megvásárolhatóak

Már a weboldalad tervezésének elején fontos, hogy lefoglald a megfelelő domain nevet. Ez a lépés anyagilag nem jelentős, de a siker szempontjából kulcsfontosságú lehet. Olyan domain nevet válassz, amely könnyen érthető, és jól leírja tevékenységed vagy vállalkozásod.

  • Üzleti érdekvédelem: Ajánlott a kötőjeles verziók lefoglalása is, hogy a konkurencia ne használhasson hasonló nevet.
  • Éves díjazás: A domain név évente kerül díjazásra, ezért ezt a weboldalkészítés költségeitől érdemes külön kezelni. A további domain nevek már inkább a marketingstratégiához kapcsolódnak.

Miért fontos a domain név megfelelő regisztrációja?

  • Biztonság: A domain nevet mindig a saját nevedre regisztráld, ne engedd, hogy a weboldalkészítő cég nevére íródjon. Ebből már számos probléma adódott, mivel a domain feletti jogilag az rendelkezik, akinek a nevén van.
  • Védelem: Ahogy az ingatlanodat, úgy a weboldalad domain nevét is védened kell. Ha elővigyázatos vagy, sok kellemetlenségtől óvhatod meg magad és vállalkozásod.

A domain név kiválasztása kulcsfontosságú a weboldal készítés folyamatában, mivel ez alapozza meg jövőbeli online jelenléted. Ügyelj arra, hogy a választott név tükrözze vállalkozásodat, könnyen megjegyezhető és keresőbarát legyen, növelve ezzel siker esélyeidet a digitális világban.

Megfelelő tárhely kiválasztása a weboldaladhoz

A megfelelő tárhely megvásárlásánál nem érdemes spórolni hosszútávon, ezek áltlagosan 10 - 15.000 Ft ba kerülnek évente.

A tárhely a weboldal készítésének egy másik lényeges költsége. Sokféle tényező befolyásolhatja a tárhely díját. Korábban léteztek egyszerű, „adatbázis nélküli” honlapok, amelyek gyakorlatilag bárhol futtathatóak voltak. Ma azonban a weboldalak alapvető funkciókat, mint az üzenetküldés, hírlevél, webáruház, képgaléria tartalmaznak, amelyek adatbázis-kezelést igényelnek.

A tárhely díját általában évente kell kifizetni, elkerülve a havi díjas megoldásokat. Egy minőségi tárhely éves díja általában nem lépi túl a 20.000 Ft + ÁFA-t. Ha ennél többet fizetsz, érdemes megfontolni, hogy tényleg megéri-e az árát, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egyes szolgáltatók havi „tárhelydíjat” és „karbantartási díjat” számítanak fel, amelyek éves szinten jelentősen megnövelhetik a költségeket. Ezért, amikor árajánlatokat hasonlítasz össze, mindig nézd az éves költségeket és légy óvatos a rejtett „karbantartási díjakkal”.

A legfontosabb, hogy olyan weboldalt válassz, amelyet magad is könnyedén tudsz frissíteni, mintha csak egy Word dokumentumot szerkesztenél. A frissíthető weboldalakhoz tartozik egy adminisztrációs felület vagy tartalomkezelő rendszer (CMS), ami lehetővé teszi a saját kezű tartalomfrissítést.

SSL tanúsítvány - Biztonságos weboldal

Az SSL tanusítvány a mai világban már alapkövetelmény, ez a jobb tárhelyekhez alapból rendelkezésünkre áll. Ha mégsem, akkor éves 8.000 Ft -tól megvásrolhatóak

Találkozhattál már „nem biztonságos” jelzéssel rendelkező weboldalakkal. Ez azt jelzi, hogy az adatátvitel nem titkosított, tehát az információk illetéktelenek számára is hozzáférhetőek lehetnek. SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalak esetén az adatok titkosított csatornán keresztül kerülnek átvitelre, így biztonságban vannak. Az SSL hiánya nemcsak hogy ingyenes (mivel nem fizetünk érte), de kockázatos is. A weboldal készítés során fontos, hogy figyelembe vedd az SSL tanúsítványt, mivel az adatvédelem manapság kulcsfontosságú.

Bár léteznek ingyenes SSL tanúsítványok, ezekkel az a kockázat, hogy nem újulnak meg automatikusan, ami a weboldal hosszabb ideig tartó elérhetetlenségét eredményezheti. Az ingyenes, de megbízhatatlan szolgáltatókkal szembeni rossz tapasztalatok alapján ajánlott elkerülni őket. Az SSL tanúsítvány egy minimális befektetés, ami a biztonságot és nyugalmat nyújtja.

Weboldal készítés egyszeri költségei

Egy weboldal készítés egyszeri költségei rengeteg mindentől függ, de általánosságban 180.000 Ft -tól

A weboldal létrehozásának egyszeri díja igen széles skálán mozoghat. Mi határozza meg egy weboldal költségét? Győződj meg róla, hogy részletes árajánlatot kérsz, ahol a weboldalkészítő minden egyes költséget külön felsorol. Csak ezzel a módszerrel tudod eldönteni, mi mennyibe fog kerülni, és így tudod összehasonlítani a különböző ajánlatokat. Különösen igaz ez üzleti weboldalak esetében, ahol fontos a költségek átláthatósága.

Alapvető elemek: Design és Funkciók

  • Piaci Átlag: 180.000 Ft

Ez magában foglalja a weboldal vizuális megjelenését, vagyis a design-t. Első lépésként meg kell tervezni, hogy a weboldalad hogyan fog kinézni: beleértve a képeket, a menüsor kinézetét, a gombok stílusát és az oldalon megjelenő tartalom struktúráját. Ha nem saját képeket használsz, akkor a képek jogtisztaságára is figyelni kell, hiszen az interneten található képek nem feltétlenül használhatóak fel szabadon.

  • Weboldal motorja: A weboldal „motorja” az az alaprendszer, amely lehetővé teszi a weboldal működését, beleértve a menüpontok kezelését is. Ha választasz egy rendszert, amelyhez tartozik adminisztrációs felület, akkor könnyedén tudod majd kezelni a weboldal tartalmát, mintha csak egy egyszerű szövegszerkesztőt használnál. Vigyázz, hogy ne fogadj el olyan ajánlatot, ahol külön díjazás van megállapítva az adminisztrációs felületért!

Kerüld azokat a megoldásokat, amik hosszú távon drágábbak!

Az adminisztrációs felület hiányában minden egyes tartalomfrissítéshez szakember segítségére lesz szükséged, ami hosszú távon jelentősen megnövelheti a költségeket. Fontos, hogy olyan weboldalt válassz, amelynek tartalmát te magad is könnyedén frissítheted, növelve ezzel a weboldalad rugalmasságát és csökkentve a fenntartás költségeit.

A funkciók és modulok

  • Költség: 0 Ft-tól többszáz ezer forintig

A weboldalak különböző funkciókkal és modulokkal bővíthetőek, mint például hírlevélkezelő, képgaléria vagy webshop. Ezek a funkciók döntően befolyásolhatják a weboldal végső árát. Fontos, hogy csak olyan funkciókat és modulokat válassz, amelyek valóban szükségesek az üzleti céljaid eléréséhez. Ne feledd, a modulokat később is hozzáadhatod, így nem szükséges mindent egyből megvásárolni.

A weboldal készítésének költségei függnek a választott design-tól, funkcióktól és a tartalom menedzsment rendszertől. Az árajánlatok összehasonlításakor különösen figyelj a részletekre, hogy a legjobb döntést hozd meg.

Weboldal szöveges és képi tartalmának elkészítése, feltöltése optimalizálása

Szöveges és képes tartalmakra sajnos átlagárat nem tudok előre megadni, hiszen ez mindig a megbeszélt igényektől függ.

A weboldalak tartalmaznak nem csak szöveges, de képi tartalmat is. Bármilyen vállalkozásról is legyen szó, fontos, hogy az oldalra kerülő képek valósághűen tükrözzék azt. A weboldalkészítés során ezért nagy hangsúlyt fektetünk az autentikus, vállalkozásodat bemutató képek kiválasztására. Nézzük meg, melyek a képek beszerzésének leggyakoribb módjai:

Stock fotók:

  • Előny: Kedvező árú és jogszerűen felhasználható.
  • Hátrány: Gyakran általános és klisé.

Stock fotók beszerzésekor jogtisztán, kis összeg ellenében juthatsz hozzá képekhez, amik témába vágóak. Ezek a fotók világszerte bárki által felhasználhatóak, így előfordulhat, hogy nem egyedi az oldaladon megjelenő kép. Emiatt előfordulhat, hogy a képek nem tükrözik pontosan vállalkozásod specifikumát vagy helyi jellegzetességeit.

Saját, mobiltelefonnal készült fotók:

  • Előny: Eredeti és hiteles képek, amik nem kerülnek pénzbe.
  • Hátrány: A minőség vagy kompozíció néha nem ideális.

Saját képek használatakor a weboldal hitelesebb és személyesebb lesz. Különösen igaz ez olyan képek esetében, amik közvetlenül a vállalkozásod működését mutatják be. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a képek professzionálisak és vonzóak legyenek a látogatók számára.

Tartalom feltöltése:

Fontos tisztázni, hogy a weboldalkészítés ára tartalmazza-e a képek feltöltését is, vagy ezt külön kell megrendelni. Ha rendelkezésre áll adminisztrációs felület, te magad is feltöltheted a képeket, de ha időd vagy szaktudásod ezt nem teszi lehetővé, érdemes ezt a feladatot is a weboldalkészítőre bízni.

Győződj meg róla, hogy a weboldalkészítő tájékoztat arról, milyen további költségekkel járhat a képek feltöltése és kezelése. Ez segít abban, hogy teljes képet kapj a weboldalkészítés költségeiről.

Weboldal keresőoptimalizálás (Google SEO)

Egyszeri weboldal keresőoptimalizálás (Google SEO) 80.000 Ft -tól

Keresőoptimalizálás, vagy SEO, nem tartozik közvetlenül a weboldal készítésének folyamatához, de alapvető eleme a weboldal sikerének hosszú távon. A SEO három fő területre osztható:

  • Technikai optimalizálás: A weboldal technikai hátterének finomhangolása.
  • Tartalom: A megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom biztosítása.
  • Backlink építés: Minőségi, a weboldalra mutató linkek gyűjtése, ahol a minőség dominál a mennyiség felett.

Ezek a területek szorosan összefüggnek, és minden weboldal esetében eltérő mennyiségű munkát igényelnek, ezért a SEO költsége nem határozható meg előre pontosan. Ennek ellenére, a weboldalkészítés során elengedhetetlen a keresőoptimalizálás, mivel ez az alapja annak, hogy a weboldal hosszú távon nyereséges legyen.

Amikor tartalmat készítesz a weboldaladra, már eleve olyan szövegeket írj, amelyek a keresők számára is vonzóak, így elkerülheted, hogy később újra kelljen foglalkoznod a tartalom SEO szempontú finomhangolásával. Ezáltal javíthatod a weboldalad készítésének hatékonyságát, mind időben, mind pénzben.

Mit tehetsz, mint vállalkozó, a weboldalkészítés korai szakaszában? Ahhoz, hogy a weboldalad jó helyen szerepeljen a Google keresőben, tudnod kell, hogy jelenleg milyen helyen állsz a konkurencia fénypontjaiban. Ezt a helyzetet már a weboldalkészítés kezdeti fázisában fel lehet mérni.

Ezt nevezik SEO konkurenciaelemzésnek, amely során áttekintjük azokat a főbb szempontokat, amelyek a legnagyobb hatással vannak a keresőoptimalizálásra:

  • Technikai elemzés: Azonosítjuk a konkurensek weboldalainak technikai hiányosságait és erősségeit.
  • Tartalmi elemzés: Megvizsgáljuk a konkurensek weboldalainak tartalmát, különös tekintettel az egyedi és az ismétlődő szövegekre.
  • Backlink profil: Felkutatjuk, honnan származnak a konkurensek weboldalaira mutató minőségi linkek.

Mindezt egy könnyen érthető jelentés formájában összefoglaljuk, amely lényegében egy útmutató a konkurencia SEO stratégiájáról. Ezt követően rajtad áll, hogy mennyi látogatót szeretnél a versenytársaidtól „átcsábítani”, amikor a weboldalad elkészül.

consult-image-1
Kérj díjmentes ajánlatot

Tekintsd meg weboldal készítés referenciáimat!

Weboldal készítés
Weboldal készítés
Weboldal készítés
consult-image-1
Kérj díjmentes ajánlatot