2023-as Google Algoritmus Frissítések: SEO Szempontok

2023.12.20. | Blog

2023-ban a Google számos algoritmus-frissítést hajtott végre, amelyek jelentősen befolyásolták a keresőoptimalizálást (SEO). Ezek az algoritmusok változásokkal hoztak új kihívásokat és lehetőségeket a SEO szakemberek számára.

1. Mesterséges Intelligencia és a BERT Algoritmus Továbbfejlesztése

A Google továbbfejlesztette BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) algoritmusát, amely még jobban megérti a felhasználói lekérdezések kontextusát. Ez magában foglalja a keresőkifejezések többszörös jelentéseinek értelmezését, ami pontosabb találatokat eredményez.

  • SEO hatás: A tartalom relevanciája és kontextuális minősége még fontosabbá vált. A kulcsszavak helyett a témakörök köré épülő tartalomra van szükség.

2. Mobil Első Indexelés

A Google már egy ideje prioritázza a mobil első indexelést, de 2023-ban ez vált az alapértelmezetté minden weboldal számára. Ez azt jelenti, hogy a Google a weboldalak mobil verzióját használja az indexeléshez és a rangsoroláshoz.

  • SEO hatás: A mobilbarát webdesign és a gyors betöltési idők elengedhetetlenek. A reszponzív design és a mobilbarát tartalom kiemelt jelentőséggel bír.

3. E-A-T Alapelvek (Szakértelem, Tekintély, Megbízhatóság)

Az E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) alapelvek fokozott hangsúlyt kaptak. A Google keresi és jutalmazza azokat az oldalakat, amelyek bizonyítják szakértelmüket, tekintélyüket és megbízhatóságukat.

  • SEO hatás: Fontos a minőségi, jól kutatott és hiteles tartalom. A szerzői profilok kiemelése, valamint a megbízható forrásokból származó hivatkozások használata kulcsfontosságú.

4. Felhasználói Élmény (Core Web Vitals)

A Google Core Web Vitals frissítése a felhasználói élményt helyezi a középpontba, beleértve a weboldal sebességét, válaszkészségét és vizuális stabilitását.

  • SEO hatás: Az oldal sebességének optimalizálása, a gyorsan reagáló tervezés és a vizuális stabilitás javítása elengedhetetlen a jobb rangsorolás eléréséhez.

5. Fokozott Hangsúly a Lokális Keresőoptimalizáláson

A lokális SEO egyre fontosabbá válik, mivel a felhasználók gyakran keresnek helyi információkat és szolgáltatásokat.

  • SEO hatás: A helyi keresőoptimalizálás, mint a Google My Business profilok finomhangolása, helyi kulcsszavak használata és a helyi linképítés, kulcsfontosságú.

Összegzés

2023-ban a Google algoritmus-frissítései tovább finomították a keresőoptimalizálás világát. A mesterséges intelligencia fejlődése, a mobil első indexelés, az E-A-T alapelvek, a felhasználói élmény és a lokális SEO mind meghatározó tényezők. Ezek az újítások arra ösztönzik a weboldalakat, hogy még inkább a minőségi, felhasználóközpontú tartalomra és az optimális felhasználói élményre összpontosítsanak.

További hasznos cikkek a témában

consult-image-1
Kérj díjmentes ajánlatot