10 dolog, amit mindenki elront weboldal készítéskor

2024.06.26. | Blog

A weboldal készítés nem könnyű feladat, és sokan követnek el hibákat a folyamat során, amelyek negatívan befolyásolhatják a végeredményt. Ebben a cikkben tíz gyakori hibát mutatunk be, amelyek elkerülésével biztosíthatod, hogy weboldalad hatékony, felhasználóbarát és sikeres legyen.

1. Nem megfelelő célmeghatározás

Hiba: Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a weboldal készítése során nem határoznak meg világos célokat. Ennek következtében a weboldal nem tudja hatékonyan kiszolgálni a látogatók igényeit és nem éri el a kitűzött üzleti célokat.

Megoldás: Kezdj a célok meghatározásával. Gondold át, hogy mi a weboldalad fő célja – értékesítés növelése, információ nyújtása, közösségépítés stb. Tartsd szem előtt ezeket a célokat a tervezés és fejlesztés során, és mérd az eredményeket rendszeresen.

2. Rossz navigáció

Hiba: Az átgondolatlan navigációs rendszer megnehezíti a látogatók számára, hogy megtalálják a szükséges információkat. Ha a felhasználók nem tudnak könnyen navigálni az oldalon, gyorsan elveszítik az érdeklődésüket és elhagyják az oldalt.

Megoldás: Készíts átlátható és logikus navigációs rendszert. Használj érthető menüpontokat és alkategóriákat. A főbb oldalaknak mindig elérhetőnek kell lenniük a főmenüből, és biztosítsd, hogy minden oldalról könnyen vissza lehessen jutni a kezdőlapra.

3. Lassú betöltési idő

Hiba: A lassan betöltődő weboldalak elriasztják a látogatókat, akik manapság azonnali hozzáférést várnak. Egy lassú weboldal negatívan befolyásolja a felhasználói élményt és a keresőmotorok rangsorolását is.

Megoldás: Optimalizáld a weboldalad betöltési idejét. Használj tömörített képeket, minimalizáld a szükségtelen bővítményeket és script-eket, és válassz gyors tárhelyszolgáltatót. Használj gyorsítótárazást és CDN-t (Content Delivery Network) a tartalom gyorsabb elérése érdekében.

4. Mobilbarát hiánya

Hiba: Sokan elhanyagolják a weboldaluk mobilbarát verzióját, pedig a felhasználók egyre nagyobb része böngészik mobil eszközökről. Egy nem reszponzív weboldal használata nehézkes mobilon, ami látogatók elvesztéséhez vezethet.

Megoldás: Gondoskodj arról, hogy weboldalad reszponzív legyen, vagyis minden eszközön jól működjön. Teszteld az oldalt különböző képernyőméreteken, és győződj meg róla, hogy a navigáció, a szövegek és a képek is megfelelően jelennek meg.

5. Elhanyagolt SEO

Hiba: A keresőoptimalizálás (SEO) elhanyagolása azt eredményezi, hogy a weboldal nem kerül előkelő helyre a keresőmotorok találati listájában, így kevesebb organikus látogatót vonz.

Megoldás: Alkalmazz SEO stratégiákat, hogy növeld weboldalad láthatóságát. Használj releváns kulcsszavakat a szövegekben, címekben és meta leírásokban. Optimalizáld az oldal sebességét és szerkezetét, valamint építs minőségi visszamutató linkeket.

6. Nem megfelelő tartalom

Hiba: A rossz minőségű, unalmas vagy irreleváns tartalom nem köti le a látogatók figyelmét, és nem ösztönzi őket a weboldalon való maradásra vagy a visszatérésre.

Megoldás: Készíts értékes, releváns és érdekes tartalmat, amely hasznos a látogatók számára. Ügyelj a helyesírásra és a stílusra, használj képeket és videókat a szöveg kiegészítésére, és frissítsd rendszeresen a tartalmat, hogy mindig aktuális maradjon.

7. Bonyolult űrlapok

Hiba: A túl hosszú vagy bonyolult űrlapok kitöltése frusztrálja a felhasználókat, ami magasabb elhagyási arányt eredményezhet. Ez különösen problémás lehet regisztrációs vagy kapcsolatfelvételi űrlapok esetén.

Megoldás: Tartsd az űrlapokat egyszerűnek és rövidnek. Csak a legszükségesebb információkat kérd be, és biztosítsd, hogy az űrlapok könnyen kitölthetők legyenek minden eszközön. Használj automatikus kitöltést és validációt a hibák minimalizálása érdekében.

8. Elavult dizájn

Hiba: Az elavult dizájn rossz benyomást kelt a látogatókban, és azt sugallhatja, hogy a vállalkozásod nem tart lépést a modern trendekkel és technológiákkal.

Megoldás: Kövesd a legújabb design trendeket és alkalmazz friss, modern megjelenést. Használj tiszta, letisztult vonalakat, modern betűtípusokat és vizuálisan vonzó elemeket. Rendszeresen frissítsd a dizájnt, hogy lépést tarts a változásokkal.

9. Gyenge hívásra ösztönző elemek (CTA)

Hiba: A hatékony hívásra ösztönző elemek (CTA) hiánya miatt a látogatók nem tudják, milyen lépéseket kell tenniük, vagy mi a következő lépés az oldalon való navigáció során.

Megoldás: Helyezz el jól látható és egyértelmű CTA gombokat az oldalon, amelyek útmutatást adnak a látogatóknak a következő lépésekről. Használj erős, cselekvésre ösztönző szövegeket, például „Regisztrálj most”, „Töltsd le ingyen” vagy „Vásárolj most”.

10. Nem figyel a biztonságra

Hiba: A weboldal biztonságának elhanyagolása súlyos következményekkel járhat, beleértve a látogatók adatainak veszélyeztetését és a weboldal feltörését.

Megoldás: Gondoskodj a weboldal biztonságáról. Használj SSL tanúsítványt az adatok titkosításához, rendszeresen frissítsd a CMS rendszert és a bővítményeket, valamint alkalmazz erős jelszavakat és kétfaktoros hitelesítést. Készíts rendszeres biztonsági mentéseket, hogy szükség esetén visszaállítható legyen az oldal.

Összegzés

A weboldal készítés során számos buktatóval találkozhatsz, de a fenti hibák elkerülésével jelentősen növelheted az esélyét annak, hogy sikeres és hatékony weboldalt hozz létre. Tartsd szem előtt a célokat, figyelj a navigációra, a betöltési időkre, a mobilbarát kialakításra és a SEO-ra. Készíts releváns tartalmat, tartsd egyszerűnek az űrlapokat, frissítsd a dizájnt, használd a hatékony CTA elemeket, és ne feledkezz meg a biztonságról sem. Ezekkel a tanácsokkal weboldalad felhasználóbarát és versenyképes lesz, ami hosszú távon hozzájárul vállalkozásod sikeréhez.

További hasznos cikkek a témában

consult-image-1
Kérj díjmentes ajánlatot